dilluns, 24 d’octubre del 2016

[06]. 1719. Daniel Defoe, «Robinson Crusoe»

    «The adventures of Robinson Crusoe» (1954), film de Luís Buñuel.
The classic story of Robinson Crusoe, a man who is dragged to a desert island after a shipwreck. On 30 September 1659, the British aristocratic Robinson Crusoe's ship sinks and he miraculously survives on a deserted island somewhere in South America. He retrieves a dog, Rex, and a cat, Sam, from the shipwreck together with some supplies, weapons, clothes and tools and builds a shelter. He soon learns how to survive by cooking, farming, harvesting the crops. Then the loneliness begins to haunt him, especially after the loss of Rex. When he sees a group of cannibals in the island, tension and fear become part of his life. Later he saves the life of a savage that was going to be eaten by the cannibals. He names him Friday and they become friends. When Robinson Crusoe sees Caucasians on the island, he finds that Captain Oberzo was the victim of a mutiny and he helps him to retrieve his ship.

 1:29:00

Substital: afegiu subtítols a Youtube 👉enllaç
Extensió de Chrome (que funciona prou bé) per trobar i afegir subtítols als vídeos en diferents llengües. Sempre que puguem, cal veure les pel·lícules en la V.O. (versió original).

👉Article a Britannica, enllaç

        Josep Vallverdú, «Les raons de Divendres» (2003).
👉Francesc Pané, “Les raons de Vallverdú”, a La Mañana (8.01.2004)
«...es tracta d’una aventura de la dignitat d’un home: Divendres, el criat de Robinson Crusoe a l’illa del seu naufragi. I també es tracta de la reflexió sobre l’avenç terrible de l’home blanc en la natura verge del nou continent. Un avenç que destrueix el patrimoni natural, que roba els recursos als nadius i que envileix els homes i les dones que van néixer i viure lliures abans de la seva presència.

«La novel·la argumenta una gosadia majúscula. És el relat de la vida de Divendres… vista des de la perspectiva del mateix Divendres... Vallverdú fa de Defoe i escriu el relat de Divendres sobre aquella aventura… La perspectiva canvia bona cosa...

«...Divendres-Duba inicia una recerca vital per retrobar el seu esperit i el seu cos lliures. Es rebel·la intel·ligentment contra el seu opressor, se n’allibera astutament (com ho hauria fet l’Ulisses homèric) i retroba el sentit de les coses prop de l’amor d’una dona també trobada casualment i també casualment alliberada del seu propi esclavatge.

«La natura és l’altre protagonista: una selva espessa feta de carrerons entre arbredes... Un paradís perdut que es revela perdut definitivament –a mans de l’home blanc- al final de la novel·la.

«Una illa atlàntica, tropical, deserta d’homes i d’esperança és el paratge on es despleguen la dissort, la sort, la contrarietat i l’esperança rompuda de l’home de pell colrada que és Divendres, el criat de Crusoe de bell antuvi i l’home ple de contradiccions en la seva llibertat recuperada i en la seva soledat imposada per les circumstàncies d’una conquesta colonial adversa...

La novel·la es llegeix amb passió... Vallverdú és un mestre de les aventures...»


Temes de debat i comentari
-L'autor i l'obra en el seu context i avui.
-La pel·lícula en el seu context.
-Supervivència: seny i disciplina.
-Destí, providència, pecat, penediment.
-Adaptació o colonialisme. 
-Esclavitud o igualtat.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada