diumenge, 16 d’octubre del 2016

[05]. II mil·leni ane. Anònim, «Sinuhé»


 2:19:00
 «Sinuhé, l'egipci» (1954)

Substital: afegiu subtítols a Youtube 👉enllaç
Extensió de Chrome (que funciona prou bé) per trobar i afegir subtítols als vídeos en diferents llengües. Sempre que puguem, cal veure les pel·lícules en la V.O. (versió original).

Sinuhe egyptiläinen - Viisitoista kirjaa lääkäri Sinuhen elämästä ...
«Sinuhé, l'egipci», Mika Waltari (1949)
👉enllaç Britannica.



Història de Sinuhé 👉viquipèdia

«Per què es va produir la fugida de Sinuhé? El conte podria haver-ho explicat millor, però els fets eren tan coneguts per l'audiència, que el relat es limita a esmentar-los. La conspiració d'algun príncep, possible culpable de la mort d'Amenemhat, s'esmenta de passada. Això impedeix comprendre quins van ser els temors de Sanehet, i per què va creure que Sesostris el condemnaria. Tampoc a les cartes que envia en la seva vellesa ho explica, i es limita a presentar disculpes.

«Aquesta història és considerada com la major fita de la literatura egípcia antiga. Combina en una singular narració una gamma extraordinària d'estils literaris, i és també notable l'examen que fa dels motius del seu protagonista. El poema analitza contínuament les raons de la fugida de Sinuhé i la seva possible culpabilitat. En situar un membre de la cultura egípcia en una altra societat, el poema explora el que ha de ser un egipci, sense negar que l'assumpció egípcia de la vida a l'exterior d'Egipte no tenia sentit.

«Basant-se en aquesta història, l'escriptor finlandès Mika Waltari va escriure el 1945 una novel·la anomenada Sinuhé, l'egipci, tot i que es trasllada als temps d'Akenaton (Amenhotep IV), i fa una barreja amb les conspiracions que hi va haver en aquest regnat a causa de la fracassada revolució religiosa. Va ser portada al cinema el 1954.»

 Jeroglífic egipci - Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

 

Temes de debat i comentari
L'autor i l'obra en el seu context.
Les diverses versions cinematogràfiques
-La literatura en jeroglífics.
-Història i literatura.
-L'exili i el deure del retorn.

 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada